4 грешки, които правят начинаещите дизайнери

Изправяте ли се понякога пред въпроса „Защо този дизайн не става?“ след като сте вложили в него много мисъл и дълги часове работа? Може би усещате, че нещо не е наред, но не сте сигурни какво е то или сте вложили твърде дълго време за решаване на проста задача.

В тази статия обсъждаме четири често срещани грешки от моята практика, които може би губят и вашето време.

Може

1/Използвате грешния софтуер

Опитвате да огънете ограниченията на различните програми под напора на волята си, но те упорито се дърпат. Не само, че борбата с инструментите губи време, а и крайният резултат не изглежда както бихте искали. Най-често посягаме към Photoshop за задачи, които не са му силата. Прекрасен софтуер, но с конкретни задачи и ограничения. Ако се опитвате да направите запазен знак или брошура, обърнете се към другите програми в Adobe Creative Suite.

Решението

Избирайте точната програма според целите и проекта. Между тях има тясна връзка, изработеното в едната може да се използва директно в друга. Но всяка от тях има заложени силни страни и слабости според предназначението.

Adobe Illustrator

Adobe Illustrator е програма за създаване на векторни изображения, използвана от графични дизайнери, художници и много други професионалисти. Подготвените изображения са подходящи както за уеб, така и за печат. Освен запазени знаци(лого) и рекламни материали, с Illustrator могат да се правят икони, сложни илюстрации, рисунки, карикатури, растери, типография, схеми и много други.

Adobe InDesign

Adobe InDesign е настолна издателска програма за създаване на оформления- вестници, списания, каталози, книги, флаери, диплянки, бюлетини и други рекламни материали за уеб и печат. Това е правилният избор за всeки проект, в който главен герой е текста. Оформления могат да се правят и в другите програми, но ако говорим за много текст и повече от една страница, няма по-добър начин да го управлявате.

Adobe Photoshop

Adobe Photoshop е гъвкава и мощна програма за създаване и обработване на растерни изображения. Това е най-доброто място за обработка на снимки, подготовката им за уеб и печат. Можете да създавате илюстрации, колажи, оформления за уеб и много други.

Вижте още ситуации, в които избора на софтуера има значение за резултата, как да изберем правилната програма?

Опитвате

2/Опитвате твърде много неща наведнъж

Все още твърде често правя грешката да опитам в един проект всичко.

Започвате нещо ново. Преливате от ентусиазъм, идеите хвърчат, тъкмо подхващате осъществяването на едната, изведнъж решавате, че би било много готино да има и мечка отгоре… Всяка следваща идея ви се струва все по-привлекателна и веднага се впускате да я изпробвате. Три часа по-късно не сте напреднали, но сте натрупали много версии на началото. И така до безкрай. Проектът или не напредва от идейната фаза или се получава излишно претрупване с несъвместими идеи, които не само не си помогат в общата визия, ами активно си пречат.

Подобна е ситуацията при разглеждане на проекти и събирането на критична маса страхотни похвати, които искате да опитате и във вашата практика. Жертва на тази стихия става проектът, над който работите в момента. Резултата е объркващ и за потребител, и за автор.

Решението

В дизайна простотата е основно правило, сигурно не го чувате за първи път. И като преоткривате тази истина отново и отново, режете максимално излишните елементи от проекта докато не остане само есенцията. Можете да пресечете тази лоша практика по- отдалече.

Маниакално скициране. Поне до някъде помага да изкарате от главата и душата всички идеи, които заплашват да прелеят. Скицирането, особено на хартия, позволява да визуализирате финалния продукт без да губите много време и да се фокусирате върху основните моменти вместо да се заплесвате в детайлите. Така бързо достигате до много варианти, изпробвайте много идеи и откривате най-експресивните и подходящи от тях.

Записвате новото хрумване и с усилия на волята довършвате първото, преди да се впуснете в следващото. Така докато изработвате един вариант премисляте потенциалните други. Много често отпада голяма част от случайното вдъхновение.

Дизайн подреждате

3/Подреждате всичко в центъра

Централната композиция е много комфортна. Обикновено изглежда добре, привлича те с приятна симетрия и всичко като че ли се подрежда естествено. Изкушението да заобикаляш всяка илюстрация с море от празно пространство е огромно, всяко заглавие да легне в средата на страницата, където му е мястото. Много често се спирате на този вариант, ако първо сте измислили образа и след това започнете да мислите как ще го композирате. Всички оформления се въртят около средата на страницата и в един момент работата ви става скучна.

Говорим по-обобщено за всякакви видове проекти, защото тази грешка се среща навсякъде.

Решението

Мислете за всички елементи на проекта като едно цяло. Те съвместно формират цялостното внушение. Съобразявайте се с формата, в който ще се „излее“ идеята ви.

Излезте от зоната на комфорт. Вместо статичната централна композиция, опитайте различни варианти с различен ефект. Не се притеснявайте да изкарате елементите извън полето на страницата, да ги изрежете, да се фокусирате върху част от цялото.

Вместо около финалния формат обединете композицията около някакъв смислов център, който може да не в средата. Така ще се запази симетрията и подредеността, но под нов ред.

Оплескан дизайн

4/ Всеки път, когато се намеси текст, нещата се оплескват

Може би наскоро сте попаднали на огромен пакет страхотни шрифтове. Както с програмите, и шрифтовете са създадени с определена цел. Ако проектът за корпоративен клиент звучи твърде лековато, а този за тениска- твърде строго, може би използвате грешния шрифт. Тъй като много от нещата, които прави един дизайнер са свързани с това да информира, типографията е много важен елемент.

Решението

Прочетете описанието на шрифта, писано от автора. Там много често се описва какво послание, настроение и стил е заложил в него. Така можете лесно да прецените дали идеята му съвпада с вашите цели. Придържайте се към познатите класики. Има определени серифни и несерифни шрифтове, които срещате навсякъде и има защо. Четливостта и хармонията на формите им ги прави предпочитани. Ако имат и начертание с българския вариант на кирилицата, още по-добре.

Използвайте минимално количество шрифтове в един проект и не злоупотребявайте твърде с различните им начертания (удебелени, наклонени, тънки и тн.). Ограничете се до 2, максимум 3 различни шрифта. Това автоматично прави текста по-подреден и разбираем. Така лесно ще изградите йерархия и контраст само с типография.

Това е малка част, от нещата, които могат да се объркат в дизайн процеса. Някои грешки са чисто идейни и не се решават с обикновена промяна на гледната точка. За всичко останало- опитвайте различни варианти, не спирайте да учите и да работите. С времето ще се питате защо нещо не се получава все по-малко, ще изградите готови техники, с които да подобрите на визията на всеки проект.

Подобрете уменията си

Ако ви липсват тънкости и техники в работата с графичните програми или основни положения в дизайна, заповядайте в нашите курсове по графичен дизайн. С групи за начинаещи и напреднали.

Автор: Светлана Димчева