4 причини да учим програмите на Adobe едновременно

Не може ли да се науча да използвам добре една, а след това да се захвана с друга?

Не само можете, масово обученията са организирани по този начин. Даже няма да е преувеличено да кажем, че тук е единственото място не само в България, в което се учи по този комбиниран метод. Защо вървим срещу течението тогава?

Защото дава резултати. Учите устойчиво, получавате приложно знание и още в началото решавате проблеми, с които неминуемо ще се сблъскате в практиката. Другият подход има своите силни страни, но ето защо избирахме да обучаваме нашите курсисти по друг начин.

1/ Позволява да правим аналогия и паралели

Ориентирането кое къде се намира е първата спънка, която срещаме при работа с нов продукт. За да разберете защо програмите на Adobe имат сходен дизайн и как това ви е полезно, нека си представим графичните програми като етажи в сграда за момент. Вие работите на седмия етаж, знаете къде е кухнята, къде е тоалетната, асансьора, склада с метлите. Тази подредба най-вероятно се повтаря и на долните етажи и не бихте се изгубили там. Законите на физиката настрана- лесното ориентиране е признак за добър дизайн и прави и работата по-лесна. Инструментите и организацията на работното пространство в програмите са подобни.

2/ Надграждаме, а не повтаряме

Като открояваме приликите и разликите, постигаме надграждане, а не повтаряне на познати концепции. В обучението има повече време за детайли и практика. Освен че спестяваме много време като не повтаряме едно и също три пъти, с всяка следваща програма си позволяваме възможността да стигаме по-далече. Така можем да разгледаме основни концепции като работа с цвят, с текст, проблеми на композицията, задълбочено за една програма. След това надграждаме знанието с примери, детайли в следващите. Бързо навлизаме по-дълбоко. Започвате да трупате устойчиво знание- новите понятия се свързват със старите.

3/ Поддържаме знанието активно

Времето е важен фактор. Програмите се повтарят като на въртележка- следващите части са планирани скоро във времето за да избегнем избледняването на знанията ви за тях. Искаме да запазите свежестта на наученото. Чрез този метод няма възможност да забравите как да работите с някоя програма, впускайки се в друга.

4/ Ще ги комбинирате и в работата

Освен, че е полезно да научите как да пренасяте знанията си от едно поле в друго, в практиката най-вероятно ще използвате тези програми в унисон. Всяка си има предназначение, конкретна област на действие. Вместо да опитвате да смесите несъвместими задачи само за да използвате една програма, по-добре е да разделите дейностите и да ги изработите бързо и удобно.

Софтуерът ви позволява да използвате една от програмите като сборен пункт – най-често това са InDesign или Illustrator. Отделните елементи, които вмъкваме в сборния документ, запазват връзката си с оригинала. Ако внесете промяна в оригинала, ще се актуализира и в сборния краен продукт. Това спестява много време и прави работата ви гъвкава. Можете да работите с елементите на проекта като с конструктор с постоянно актуализиращи се парченца. Никое парче не е особено сложно само по себе си, заедно изграждат сложната структура.

Лесно работите в екип – задачите могат да се делегират и след това да се сглобят в цялостен продукт. Ще избегнете и огромните файлове с много елементи, в които никой освен вас не може да се ориентира.

Надявам се тази статия да е била полезна за тези, които искат да разберат как работи тази философия, и на тези, които се колебаят къде да започнат обучението си.

Опитайте и вижте защо този модел ражда добри дизайнери. Заповядайте в нашите курсове по графичен дизайн. С групи за начинаещи и напреднали.

Автор: Светлана Димчева