Геометричните форми в лого дизайна – какво означават и как да ги използваме правилно

Геометричните форми са навсякъде около нас и са едно от първите неща, които се учим да разпознаваме и възприемаме. Представете си играчките за бебета с дървени квадрат, триъгълник и кръг, които детето трябва да постави на определеното им място. Още тогава се създава не само визуално, но и физическо усещане за формите – кръгът е объл, гладък и приятен на допир. Квадратът има правилни ъгли и широки основи, на които може да стои изправен. А със заострените си ръбове триъгълникът е по-неприветлив, но и по-вълнуващ в сравнение с останалите.

Тези възприятия изграждат психологически асоциации за формите в нашето подсъзнание и ние реагираме по различен начин на всяка от тях. Знаейки тяхното значение и използвайки го уместно, можем да предадем правилното послание.

Когато става въпрос за дизайн на лого, изборът на форма никога не е случаен. Добре направеното лого може да е дотолкова разпознаваемо, че да се сещаме за марката само при вида на формата, дори без използване на текст или цвят. Помислете за NIKE, McDonalds, Apple – характерните форми на запазения им знак се отъждествяват с бранда до такава степен, че само споменаването на името е достатъчно, за да ги визуализираме.

Последният пример за това как марката може да бъде разпозната от една обикновена форма без контекст, е само отпреди броени дни. На 26 август, Doritos стартира смела кампания, с която цели да стане по-привлекателен за поколението Z, което не харесва твърде явната и „крещяща“ реклама. За да достигне до тази целева група, компанията-производител на чипс решава да премахне логото и името си от съдържанието в рекламите и профилите си в социалните мрежи, като го замени с характерния за бранда триъгълник, и надпис, който обикновено се използва за обозначаване на мястото на логото – „Logo goes here”. Акцентирайки само върху триъгълника в последователност от изображения, рекламата към кампанията заявява, че продуктът е толкова иконичен, че не е нужно да се споменава името му.

Наред с цветовете и типографията, правилната употреба на формите е от решаващо значение за това дали логото успешно ще предаде ценностите и емоцията, които марката иска да комуникира към своята аудитория. По-долу ще разгледаме въздействието върху нашите възприятия на основните геометрични форми – кръг, квадрат и триъгълник.

Logo кръг

Кръг

Характеристики: Приветлив, успокояващ, свързван с женското начало

Емоции: Грижа, закрила, цялост, общност, безкрайност, устойчивост, приятелство, любов, единство, хармония, уют

От трите основни геометрични форми, кръгът е най-широко употребяван. Причината за това вероятно е, че единствено той се среща естествено в природата, поради което се възприема като нещо познато и вдъхващо сигурност.

Чест избор е в логата на неправителствeни и благотворителни организации, занимаващи се с грижа за децата и природата (Unicef, Fairtrade International); международни и политически организации, където кръгът символизира обединение, мир, единство, приемственост и толерантност (ООН, НАТО, Международния Олимпийски Комитет); американската правителствена агенция за космически изследвания NASA, в чието лого кръгът е препратка към формата на планетите и безкрайността на вселената.

Повечето производители на автомобили залагат на кръгло лого, където формата символизира колелото и гладкото движение. Технологичните компании подчертават свързаност и глобален характер. В логата на Starbucks, Burger King и Pepsi кръгът е знак за уют и гостоприемство, за продукт, който да споделиш със семейство и приятели.

Правоъгълно лого варианти

Квадрат

Характеристики: Стабилност, сигурност, рационалност

Емоции: Сила, доверие, практичност, надеждност, професионализъм, ефективност

Квадратната или правоъгълна форма е подходяща за лого на компании, които искат да събудят доверие в клиентите си, като залагат на своя професионализъм и традиции. Характерна е за лога на банки и финансови институции (Raiffeisen, Piraeus, Societe Generale, KPMG, PWC) и телевизионни и новинарски програми (CNN, BBC, БНТ).

Недостатък на квадрата е, че може да бъде невзрачен и скучен, но това може да бъде избегнато с употребата на ярки цветове или завъртане на формата – както е в логата на Microsoft, Lego и Dominos Pizza.

Logo триъгълник варианти

Триъгълник

Характеристики: Движение, динамика, сила, мъжественост

Емоции: Опасност, енергия, вълнение, риск, приключение, мощ, власт

С ъглите и диагоналите си триъгълникът дава усещане за посока, устрем, движение и динамика, поради което присъства в логата на компании, свързани със спорт (Adidas, Le Coq Sportif), авиокомпании (Qantas, Delta Airlines), куриерски фирми (FedEx). Caterpillar – компания развиваща дейността си в сфера, традиционно доминирана от мъже, използва в логото си стъпил на основата си триъгълник, за да символизира сила и стабилност, характерни за индустриалните машини, които произвежда.

През последните десетилетия триъгълникът обозначава и бутонът Play, поради което присъства в логото на платформата YouTube и услугата Google Play.

Триъгълникът трябва да се ползва с внимание, понеже би могъл да създаде негативни асоциации. Стъпил на върха си триъгълник дава усещане за напрежение и нестабилност, а ако сочи наляво – за движение назад. Ако се използва в запазен знак, трябва да сочи нагоре или надясно, за да има положително значение.

Когато правим дизайн на лого, геометричните форми са един от начините, с които можем да предадем посланието и ценностите на компанията и начина, по който тя желае да бъде възприемана. Употребата им трябва да е съобразена с индустрията, аудиторията и търсените емоция и усещане. Формите имат силно психологическо въздействие, за това изборът дали да използваме една или друга, не може да бъде основан само на естетическите им характеристики.

Подобрете уменията си

Ако ви липсват тънкости и техники в работата с графичните програми или основни положения в дизайна, заповядайте в нашите курсове по графичен дизайн. С групи за начинаещи и напреднали.

Автор: Михаела Папазова