Как Adobe InDesign улеснява дизайна на списания?

За Adobe Indesign може да се каже, че е най-професионалният софтуер, включен в Creative Cloud. Не защото останалите програми не се използват от професионалисти, а защото се използва предимно от професионалисти. Големите издателства на списания и вестници, рекламни агенции масово използват InDesign. Може да няма много фенове като Photoshop, но за хората с цел е незаменим. Вижте защо.

1/ InDesign събира всички елементи на едно място

Това е място за срещи. Изображенията, графиките и текста, създадени с друг софтуер, се събират в InDesign. Стават структурна и идейна цялост. Но защо точно тук? InDesign е създаден за лесно управление и аранжиране на разнообразни елементи. Главните герои в едно списание- текста и изображенията, се поддават на управление за да постигнете една цялостна композиция.

И като говорим за цялостни композиции- можете да видите проекта си в пълния му вид, в среда, близка до завършения продукт. Да редактирате всеки аспект. Да се фокусирате върху една страница или върху 20 едновременно. Да следите състоянието на всеки елемент от съдържанието.

2/ Управление на чужди елементи

Списанията, създадени да информират и забавляват, поставят предизвикателството как да поднесем голямо количество лесно смилаема информация бързо, достъпно и по задържащ вниманието начин. За да пропукаме стените от текст, използваме графики, снимки, илюстрации и всякакви други визуални кратки пътища до душата на читателя.

InDesign ни предоставя възможност да създаваме съдържание в най-добрата за това среда и след това да организираме и подредим резултата. Импортираните изображения запазват връзката си с оригинала, а програмата следи за всяка негова актуализация на файла. Няма възможност да ви се изплъзне някоя снимка в процес на редакция, а Adobe са предвидили безпроблемна интеграция между многото им продукти за създаване на графика.

Adobe Indesign статия: изображение 1

3/ Текстът се лее

Ако си представим текста като море, InDesign позволява лесно да изградим релефа на дъното. Текстът буквално „тече“ между останалите елементи на страницата и позиционирането му е изключително лесно. Можете да „излеете“ целия текст автоматично наведнъж или да изградите структурата и бързо, но с голям контрол над композицията, да запълните страниците. И всичко това като запазвате белите полета в съдържанието.

Искате статията ви да прекъсне за реклами? Да позволите на читателя да се любува на гледката преди да продължи да чете? Отделните части от текста на статията запазват връзка помежду си дори след няколко страници прекъсване.

4/ Стилова цялост на проекта

А това, което прави текста наистина удоволствие за управление, са стиловете- параграфни и знакови. Освен че можете да променяте шрифта, начертанието, размерите, цвета на текста в цялото издание с един клик, можете да настроите как думите да се пренасят на нов ред, какви да са височините на този нов ред и редица други аспекти, улесняващи четенето и придаващи текстура на страницата. Подобни възможности имат и други софтуерни продукти, но нито един не е така детайлен като InDesign.

А след като го създадете веднъж, можете да прилагате стила където пожелаете. Така изданията запазват единна визия между статиите и между броевете още по-лесно.

5/ Индивидуални шаблони

Една от най- полезните функции на програмата, шаблонните страници са тайното ви оръжие за запзване на съгласуваността във визията на отделните броеве. Графичните елементи, заглавия, текст на статиите- за всички тези неща можете предварително да определите стил позиция, размери, които да се повтарят навсякъде, където сте приложили шаблона. Всички интервюта ще имат една визия, различна от тази на рубриката с читателски писма и от стандартните статии. Така се изгражда визуалният език на списанието, който помага на читателя да се ориентира още по-бързо в съдържанието и да намери това, което го интересува най- много.

Добавен бонус на шаблоните страници е способността да да зададете номера на страниците и никога повече да не мислите за това. Подобно на други софтуери, InDesign автоматично номерира страниците. За разлика от другите обаче с InDesign можете да отделите статиите в различни документи, поверени на различни дизайнери и събирайки ги накрая, автоматично да наредите номерата на страниците в статиите- една функция, която често се използва при подготовката на книги. Всяка глава е в отделен файл, а пълният проект се управлява чрез специалната палитра Book.

Aтаdobe Indesign статия: Колоните

6/ Колони и композиция

InDesign е добро място да се научим как да подреждаме и разпределяме голямо количество информация, така че да хванем читателя „за ръката“ и да го водим през съдържанието. Защото повече от всяка друга настолна програма за предпечат или продукт на Adobe, ви позволява да разграфите с точност бялото пространство. С два клика добавяте мрежа от водачи- колони и редове с точните размери, които ви трябват, за да разпределите прегледно и четимо елементите.

Колоните сами по себе си са най-добрият помощник на дизайнера в композицията. Мисля, че повече от всеки друг инструмент ни позволява да мислим конструктивно, да следваме общ ред, да запълваме бялата страница с приятни за окото, балансирани комбинации от елементи. Помагат ни да внесем смисъл и ред в подредбата на съдържанието, разбираем за всеки.

Освен в композицията, колоните са помощник и в така наречения „Откликващ“ (responsive) дизайн– елементите променят подредбата според устройството, от което четем. Вашата електронна книга, каталог, демо презентация могат да променят дизайна си гъвкаво с помощта на вградените в програмата функции след версия CS6. Това е още един пример как да пренесем „старите“, класически медии в новата среда на интернет.

7/ Предпечат и предпечатна подготовка

И накрая, точно както когато дойде момента да предадете проекта си на печатницата, е време да говорим за предпечат. Това са дейностите, които гарантират излизането на проекта ни в света във възможно най-добрия вид. И тук е мястото InDesign да заблести истински. Програмата прави проследяването на качеството на съдържанието изключително лесно, почти автоматично.

С един поглед можете да обхванете всички използвани в публикацията изображения и да получите информация дали са годни за печат. Нещо повече, програмата ще ви предупреди ако резолюцията или цветовия им модел не съвпада с целите ви. Ще получите сигнал и всеки път, когато текстът не се побира в отредените му контейнери.

За финал- можете да изготвите пакет от публикацията си, който съдържа всичко необходимо от използването шрифтове до бележки за печатницата, с една команда. Ще съберете всички необходими документи и файлове без да се налага да ги търсите из компютъра си. Ще имате спокойствието, че всеки необходим елемент от вашата работа, е надлежно изпратен. А спокойствието точно в момента преди да предадете проекта за печат е невероятно чувство, което всеки дизайнер заслужава да усети.

Подобрете уменията си

Ако ви липсват тънкости и техники в работата с графичните програми или основни положения в дизайна, заповядайте в нашите курсове по графичен дизайн. С групи за начинаещи и напреднали.

Автор: Светлана Димчева