Онлайн обучението – 5 предимства

В създалата се ситуация на всички ни се налага да научим как да правим традиционните неща по нов начин. Онлайн обучението със сигурност не е нова концепция, но е все още ново изживяване за ученици, студенти и техните преподаватели. Искаме да споделим нашите впечатления от вече дългогодишен опит с тази форма на обучение. Да ви запознаем отблизо с изживяването и ползите, който носи.

Какво представлява онлайн обучението?

Благодарение на новите технологии обучението може да приеме каквото форма пожелаем- видео разговори очи в очи, поредица от видео уроци, предаване на живо (stream) в някоя от популярните платформи или дори писмени въпроси и отговори по имейл.

Всеки от тези подходи има своите ползи. За нас обратната връзка и живия контакт с участниците в обучението са приоритет, за това след редица експерименти се спряхме на видео разговорите. Те позволяват да се включите на живо по време на занятията чрез конферентен разговор от удобно за вас място, да поддържате постоянна връзка с лектора и най-вече- да участвате в дискусията пряко.

На практика се получава един сравнително естествен разговор, дискусия между участниците и лектора без да се налага да споделят едно физическо пространство.

Как изглежда?

Каква техника е необходима?

За да се включите в такова обучение не се налага да правите нищо, с което не сте свикнали. Интернет покрива територията на нашата страна като топло одеалце, с високи скорости и лесен достъп. Дори личният компютър не е задължително условие- голяма част от приложенията за видео, предаване на живо, разговори са удобно достъпни от мобилния ви телефон. Включително платформата за конферентни разговори, която използваме в момента- Google Hangouts.

Размяната на файлове също става лесно- от облачни пространства до добрия стар имейл не липсват безплатни и удобни средства за размяна на учебни материали и задачи.

Всичко това прави нашия вариант на онлайн обучение доста удобен за широк кръг хора. Курсистите, започнали с недоверие онлайн, споделят:

5 предимства на онлайн обучението

1. Удобно е

Средата на обучение е значително по-удобна, вие избирате от къде да се включите. В момента изборът от къде е стеснен между дивана и масата в кухнята, но удобството остава. Можете да използвате каквито устройства имате на разположение- компютър, таблет или телефон. Около вас е шумно, нямате микрофон, имате деца и домашни любимци? Повечето платформи могат да изпращат съобщения по време на разговора.

2. Задавате въпросите си директно

Конферентния разговор дава възможност на всички да говорят- обучението е диалог, не монолог. Ако искате да зададете въпроси или имате нужда от допълнителни разяснения относно учебния материал, можете да го направите по всяко време. След занятието лекторът е само на един имейл разстояние, винаги склонен да помогне.

3. Участвате в дискусии

Сега, когато усещаме липсата му, контакта с хора извън директното ни обкръжение не е за подценяване. Занятията са поле за дискусии между участниците и лектора, свързани с разискваните теми. Градим съдържанието на обучението заедно- дискусията може да ни отведе в неочаквана посока, да покаже нови гледни точки.

4. Лесен достъп до материали и обратна връзка от лектора

Без значение дали се включвате онлайн или не, имате достъп до видео запис на занятието, получавате примерите и записките на преподавателите по разглежданите в часа теми. Получавате и обратна връзка от лектора за това как се справяте със самостоятелните задачи

5. Спестявате от транспорт

Не е необходимо физически да присъствате в зала на центъра за обучение, което ви спестява транспортни разходи и време. Онлайн обучението скъсява дистанциите и дава равен достъп на всички без значение къде се намирате, дали можете или не можете да излизате.

Връзката с околните, създаването на нова рутина и положителното градивно използване на енергията ни в момента са само част от ползите, които може да има едно обучение. Благодарение на развитието на технологиите не се налага да напускаме дома си за да участваме.

Вижте какво предстои

към предстоящи курсове

Автор: Devise Expert