VLOOKUP в действие (видео)

В края на миналия месец организирахме един отворен семинар в полза на всички, работещи с MS Excel. Разгледахме в дълбочина многообразието в употребата на една от най-популярните функции в Excel – VLOOKUP. Вижте пълния запис от дискусията тук.

Защо отворена работилница?

Много хора използват MS Excel в работата си, но малко го използват свободно и смело. Още по-малко разбират как наистина работи и напълно се възползват от възможностите му.

От друга страна, най-голямата трудност, с която се сблъскваме, когато започнем да работим с нещо непознато, не е незнанието. Дарени сме от еволюцията с невероятно способност да решаваме проблеми, да се изправяме срещу неизвестното. Много често с помощта на най-познатите ни инструменти. Тук е голямата трудност – да използваме и комбинираме знанията колкото и оскъдни да са в конкретни решения и да използваме нови и по-малко познати подходи.

Наблюдаваме тези явления от много време. Решихме да направим нещо по въпроса.

Как протече семинара?

Събина Василева, лектор на събитието и обученията ни по MS Excel, изясни механизма на действие на функцията VLOOKUP в Ms Excel в първата част. Показа каква е логиката на действие и необходимите атрибути.

След това в дълбочина разгледа различни казуси за нейната употреба:

  • Извличане на данни от бази данни или таблици с данни
  • Сравнение на данни
  • Извличане на данни на база числови диапазони
  • Използване на 2 или повече критерия при извличане
  • Полезни комбинации с други функции

Какво си казахме? Пълен запис от събитието

Много се надяваме да сме били полезни на тези от вас, които тепърва се запознават с благото, което е Vlookup, и на тези, които отдавна работят с функцията и искат да подобрят разбирането си. Очаквайте скоро текстово описание на съдържанието.

 

Автор: Събина Василева