Проучването – ключът към успешния лого дизайн

Автор: Михаела Папазова

Логото е лицето на една компания – то определя начина, по който тя ще бъде възприемана, посланието, което отправя към аудиторията си, нейната визитка. Поради това то трябва да бъде много повече от добре изглеждащ графичен символ – да носи информация, да провокира емоция и да дава представа какво да очакваме от компанията, която стои зад него.

Създаването на успешно лого е дълъг процес, който започва много преди генерирането на идеи и техническото изпълнение. За да може то да изразява по-сложни концепции и да изпраща правилното съобщение, е необходимо да съберем и анализираме възможно най-много информация за компанията, сектора, в който развива дейността си, продукта или услугата, които предлага, клиентите и визията ѝ за развитие.

Предварителното проучване ни помага да разберем възможно най-добре нуждите и целите на възложителя, да съобразим различните аспекти на проблема и да предложим оптимално решение, което да можем да обосновем и с конкретни аргументи.

Върху кои теми трябва да съсредоточим проучването си и каква информация ни е нужна, за да бъде логото ни успешно? Тук ще изброим четири основни въпроса, на които да си отговорим, когато правим дизайн на лого.

1. С какво се занимава компанията, какви са нейните история и ценности?

На първо място е необходимо да знаем каква е дейността на компанията, какъв продукт или услуга предлага и защо. Важно е да разберем нейната история, какви ценности изповядва, каква е нейната мисия, какъв е образът, който иска да наложи. Това ще ни даде насока за ключовите думи, около които да изградим нашия дизайн и да пресъздадем визуално усещането, което компанията се стреми да предизвика у потребителите и посланието, което цели да комуникира.

2. Коя е целевата аудитория?

Важно е да знаем към кого е ориентиран продукта или услугата, за да можем да съобразим изразните средства, които ще използваме и да създадем дизайн, който ще допадне на целевите потребители. Тук трябва да отчетем демографските характеристики като възраст, пол, местоживеене, доход, стил на живот, потребителско поведение. Необходимо е да разберем каква е мотивацията на потребителите и какъв проблем се опитват да разрешат, прибягвайки към конкретния продукт.

Дизайнът на логото трябва да провокира желаната емоция, да използва правилния тон на комуникация, да вдъхва доверие у потребителя.

3. Коя е конкуренцията?

Проучването кои са преките конкуренти е полезно поради няколко причини. От една страна е от значение какъв е контекста, в който ще се използва логото и какви утвърдени визуални представи имат потребителите за конкретния бранш. Това би ни помогнало да намерим начин логото да се открои на фона на останалите – като заложим на различна форма, цвят, или вид лого. Ако конкурентите имат текстово лого, ние може да заложим на лого, което съдържа символ и текст, например. Тези решения трябва да се прилагат внимателно и отчитайки вече изградените стандарти и очаквания към това как би трябвало да изглежда логото. Необходимо е да се намери баланс, така че да се избяга от клишетата, но и да не постигнем обратния ефект и да отблъснем потребителите.

Логото трябва да ни открои от конкурентите

Събирането на визуални впечатления е важно и за да не допуснем логото ни неволно да наподобява друго, особено ако е на конкурент. Има заложени асоциации, които изникват първи в съзнанието ни във връзка с определени сфери на дейност – например стилизиран образ на къща често се асоциира със стротелна компания или недвижими имоти, или символът на везна- със сферата на правосъдието и т.н. В такива случаи има голяма вероятност ако заложим на подобен символ, той вече да е използван в логото на конкурентна компания. Това в най-добрия случай би създало лошо впечатление, а ако подобието е твърде голямо - да доведе и до по-неприятни последствия.

Освен на цветовете, символите и шрифтовете, можем да обърнем внимание на употребата на най-познатите ни форми- кръг, квадрат, триъгълник, носят значение и влияят върху възприемането на знака. По тази причина изборът им не е случаен. Може да подскаже търсени внушения, сходен визуален език в бранша, към който да се приобщим. Вижте повече за символиката на геометричните форми и как да ги използваме успешно.

4. В каква среда ще се използва логото

Когато правим дизайн на лого е от съществено значение още в самото начало да знаем къде ще се използва то. Основно правило е, че то трябва да бъде разпознаваемо и да изглежда добре както в много малки, така и в много големи размери.

Наред със стандартните печатни материали, в които логата присъстват – бланки, визитки, брошури, плакати, билборди, рекламни сувенири, днес трябва да се има предвид как ще изглежда логото и в дигитална среда – уебсайт, мобилни приложения. Пропорциите на логото трябва да се съобразени така, че то да стои добре в навигацията на сайта. В този смисъл лого с хоризонтална ориентация би стояло по-добре, отколкото с вертикална. За мобилните версии на сайтовете практиката е да се разработва отделна версия на логото, която е по-малка и обикновено се състои само от графичен елемент.

Вариация на логото може да го направи по-подходящо за мобилен телефон

Цветовете също могат да окажат влияние когато логото се гледа на екран. Много брандове направиха редизайн на логата си, така че да са по-добре пригодени за дигитална среда. Такъв пример е логото на Mastercard. В стария вариант на логото им линиите в застъпващата се част на двете окръжности и изписването на името на компанията вътре във формата затрудняваха четимостта. В новия по-изчистен дизайн цветовете са внимателно подбрани, така че да изглеждат еднакво добре върху всякакъв фон и среда – екран, хартия, кредитна карта. Текстът е изнесен отстрани или под графичния елемент, така че да се чете лесно.

Новият знак на mastercard е пригоден за света на приложенията и интернет без да отнема от дизайна

Проучването е задължителна стъпка от процеса на дизайн на лого. То ни дава здрава основа и насоки за това какво трябва да бъде цялостното излъчване на логото. Чрез него можем да изследваме различни подходи, да стигнем до ясна и целенасочена концепция, да открием източник на нови идеи вдъхновение. Анализирайки събраната информация, ще можем лесно да определим какви елементи да включим, кои са подходящите цветове, форми, шрифт и стилистика, които най-добре ще предадат посланието и ще провокират търсените емоция и усещане. Задълбоченото проучване е предпоставка за добър и работещ дизайн.

Подобрете уменията си

Ако ви липсват тънкости и техники в работата с графичните програми или основни положения в дизайна, заповядайте в нашите курсове по графичен дизайн. С групи за начинаещи и напреднали.

© Copyright 2019 DeviseExpert Всички права запазени
envelopephone-handsetmap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram