5 качества на доброто лого

Какво прави един знак добър?

Логото е основен елемент от идентичността на една марка. Обикновено то е първата точка на контакт на потребителя с марката и има голямо значение за изграждането на връзка с нея. То изпълнява редица важни функции – да представя дейността и характера на компанията, да я отличава от конкурентите, да привлича желаните клиенти.

Дали едно лого ще се хареса в известна степен е въпрос на индивидуален вкус и предпочитания. Има обаче обективни качества, които всички добри лога притежават, независимо от детайлите, които ги отличават от останалите. Когато тези качества се вземат предвид още при проектирането на знака, шансът той успешно да изпълнява функциите си се увеличава значително.

Изчистена

1 | Изчистена форма

Добрите лога обикновено са с прости и изчистени форми, без натрупване на детайли. Това носи много предимства. Практически логото запазва своите качества, четимо е дори когато е в много малък размер. Това е може би най-важното условие, на което трябва да отговаря. При всички положения логото ще се използва в най-различни размери за различни приложения. Дали ще бъде отпечатано на малки рекламни материали, избродирано върху дреха, поставено на опаковка или направено на иконка за мобилно приложение – то би изглеждало добре, ако е максимално опростено.

Изчистената форма позволява логото да бъде по-лесно забелязано и възприето – дори само с бегъл поглед или на рафта сред десетки други продукти, какъвто е най-честият случай. Колкото по-малко са детайлите, толкова по-лесно е логото да бъде запомнено.

Най-простите, но изпълнени със смисъл форми, са геометричните. Вижте повече за значението на геометричните форми и как да ги използваме в дизайна на лого в тази статия.

Изискване

2 | Запомнящо се

Това качество е непосредствено свързано с предходното. Целта на логото е да изгради връзка между потребителя и бранда и за да се случи това, е нужно то да бъде лесно запомнено. Множеството детайли носят твърде много допълнителна информация, което прави трудно повторното му възпроизвеждане. За това често се налага опростяване- стилизация на формите, образите.

Оригиналното изразяване на идеята също би помогнало за по-лесно запомняне. Ако логото притежава нещо характерно, което го отличава от тези на конкурентите в същия бранш, то ще се откроява и ще прави впечатление, и съответно ще бъде по-лесно за разпознаване.

Начин да се постигне това е в дизайна да има вплетена скрита идея – нещо, което се забелязва едва след по-внимателно вглеждане – неочакван обрат, закачка, виц в знака. Макар в първия момент да не осъзнаваме, окото регистрира скрития образ и мозъкът се опитва да го разпознае. Това буди интерес, задържа вниманието и след като бъде разгадан, знакът остава в съзнанието за по-дълго, понеже вече се свързва с характерна особеност и с конкретна история.

Уместност лого

3 | Уместно

Наред с това да се откроява, за доброто лого е важно и да бъде съобразено с възприетите представи за конкретния бранш. То трябва да допадне на аудиторията, към която е насочено и правилно да представя личността и идентичността, които компанията или марката цели да наложи за себе си. Доброто лого отразява ясно характера и ценностите, събужда търсените емоции.

За да бъде логото уместно, е необходимо да се подберат правилните изразни средства. Цветовете провокират различни асоциации и усещания, за това изборът им трябва да е добре обмислен и аргументиран. Добре е те да са възможно най-малко, макар че в определен контекст употребата на няколко цвята не би било грешка – например в лого за детски магазин или марка. Дори в тези случаи е важно логото да бъде функционално и без цвят. Това важи и при използването на градиентни преливки – въпреки че все още има такава тенденция в лого дизайна, важно е функционалността да се запазва в едноцветен вариант или в черно/бяло.

Подходящият шрифт може да подсили и допълни въздействието на цветовете. Заоблените букви, особено ако са само редовни (малки), дават усещане за приветливост. Ръкописните са подходящи за марки, ориентирани към жените – козметика, бижута, цветя. Серифните шрифтове излъчват елегантност и надеждност, дават усещане за лукс.

Символите в логото се възприемат и запомнят по-лесно от текста. Те помагат да се изразят по-сложни идеи и носят повече информация. За това какво ще е тяхното въздействие важна роля играе изборът на форма.

Минимални лого

4 | Устойчиво на времето

Някои от най-добрите лога, които познаваме, са претърпели съвсем малко корекции и са се запазили в почти същия вид от създаването си. Въпреки че всяка година се появяват нови тенденции, проектирането на лого изцяло съобразено с тях не е най-добрият подход. Те отшумяват бързо, което би направило „животът“ на логото твърде кратък. За да не изглежда остаряло, скоро ще се наложи то да бъде преработено, което не само води до допълнителни разходи, но и вреди на разпознаваемостта от страна на потребителите.

Адаптивно

5 | Адаптивно

За доброто лого е важно то да може да се използва успешно за разнообразни приложения, без да се повлиява качеството му. Необходимо е то да запазва четимостта си в много малък размер, както и да изглежда добре в голям. Употребата му трябва да е възможна във всякаква среда – печатна или електронна, да не губи функционалността си без цвят. Предпоставки за това са правилно подбраните цветове и форми, както и липсата на излишни елементи.

А какви функции трябва да изпълнява едно лого? Вижте повече в тази статия.

Доброто лого е това, което успешно изпълнява функциите да представя, позиционира и ангажира. То е разпознаваемо, подходящо за сферата си, изразява ясно характера на марката и ценностите, върху които тя е изградена. Приложимо е за разнообразни цели, то е оригинално и устойчиво на времето.

Подобрете уменията си

Ако ви липсват тънкости и техники в работата с графичните програми или основни положения в дизайна, заповядайте в нашите курсове по графичен дизайн. С групи за начинаещи и напреднали.

Автор: Михаела Папазова